marți, 4 septembrie 2012

Salata "BRAW"

Asa cum am promis acum ceva timp, a sosit momentul sa impartasesc cu voi o minunata si simpla reteta de salata : "BRAW".
  
Aceasta salata mi-a luat aproximativ 20 minute ca sa o prepar si sa o mananc, devenind perfecta pentru cei care nu au timp. Se preteaza foarte bine ca si cina usoara, mai ales cand vii obosit de la servici si numai de gatit nu iti arde.

In acelasi timp, este o salata plina de nutrienti, care mai de care mai benefici organismului.


Reteta este extrem de simpla :
- 1/2 de broccoli, taiat buchetele;
- 1 mango, taiat cubulete;
- 1 avocado, taiat cubulete;
- 1 ceapa rosie mica;
- 1 mana de stafide;

Avocado se paseaza usor cu furculita, avand grija sa ramana si bucati intregi din fruct. Se amesteca pasta obtinuta cu cuburile de mango, cu buchetelele de broccoli, cu ceapa rosie si cu stafidele. Se adauga un praf de sare, unul de piper si gata salata.
Simplu, nu ?

Pe cate de simpla este reteta, pe atat de complex este continutul sau de nutrienti.

Am sa incep cu broccoli, pentru ca din cate am observat suntem in plin sezon al acestei legume miraculoase.
Broccoli este o leguma inrudita indeaproape cu varza si cu conopida. Pe langa faptul ca este o sursa excelenta de vitamina A, vitamina C, calciu si fier, broccoli contine numeroase substante cu proprietati demonstrate stiintific ca fiind anticancerigene : sulforaphan, quercetin, indole-3-carbinol. 
Astfel, broccoli devine o leguma intens recomandata in prevenirea si tratarea diverselor forme de cancer. Trebuie mentionat ca germenii de broccoli sunt de 100 de ori mai puternici decat leguma in sine, asa ca este bine si va recomand sa consumati si salate imbogatite cu germeni de broccoli. 
Pe piata se gasesc tot felul de suplimente sub forma de pastile, cu nutrientii continuti de broccoli in varii concentratii. Din punctul meu de vedere, consumul de broccoli sau de germeni de broccoli ca atare este indubitabil mai benefic organismului decat o pastila, chiar daca se spune ca pentru a ajunge la concentratia respectivei pastile trebuie sa mananci 1 kg de broccoli, de exemplu.
Nimic nu se poate compara cu ceea ce ne ofera natura, proaspat! 
Din fericire, taranii nostrii au inceput sa cultive si ei broccoli, asa ca nu mai este nevoie sa il consumam pe cel olandez sau stiu eu ce alta natie, pe care il gasim in supermarket ci ne putem aproviziona cu broccoli autohton din piata sau direct de la sursa.

Mango este un superfruct si cum e marul pentru europenii, asa este si mango pentru tarile subtropicale. Este originar din India si considerat "fruct sacru". Bogat in vitamina A, vitamina C, vitamina E, cupru, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, omega 3 si omega 6. Continutul sau ridicat de antioxidanti, recomanda mango pe lista alimentelor ce ne intineresc. Fructul este extrem de benefic pentru sanatate : intareste sistemul cardio-vascular, este detoxifiant, ajuta vederea, are efect imunostimulator, reduce colesterolul.
Inainte de consum, mango trebuie decojit, intrucat coaja sa este toxica si poate provoca alergii persoanelor sensibile.

Avocado este un fruct originar din America Centrala si de Sud. Este bogat in acizi grasi mononesaturati, benefici pentru organism, la fel ca si uleiul de masline. Acest tip de grasimi scade riscul bolilor de inima, a cancerului si a accidentelor vasculare. Este o sursa foarte buna de vitamina E (un antioxidant puternic si benefica pentru piele). De asemenea are un continut ridicat de potasiu, mineral esential pentru echilibrarea celulara si pentru intarirea musculaturii, inclusiv a miocardului. 

Salata "BRAW" este delicioasa si imbina cu succes proprietatile celor 3 ingrediente de baza : broccoli crocant, mango dulce-acrisor aromat si avocado moale si pufos. Stafidele si ceapa rosie nu fac altceva decat sa adauge savoare salatei. 

Va rog sa incercati aceasta reteta HRANATOASA si sa-mi spuneti si mie ce parere aveti !





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu