sâmbătă, 14 aprilie 2012

Masa de Paste

Duminica aceasta, crestinii ortodocsi sarbatoresc invierea lui Iisus Hristos. Pentru unii aceasta zi vine dupa o perioada de post de sapte saptamani (iarasi, magica cifra 7, pentru care am sa fac un articol separat). Mai sunt si unii care au tinut post 'negru' fie in Saptamana Luminata, fie in Vinerea Mare.
Maine insa, urmeaza a se intinde masa mare cu "de toate" a Pastelui : oua, branza, friptura, drob, ciorba, sarmalute, cozonac si pasca si multe alte bucate bogate.
Ce ne facem cu cei care vin dupa aceasta lunga perioada de abtinere sau chiar cu cei care nu au tinut post ?
Este bine ca dupa orice fel de post, fie el tinut in scop religios, fie terapeutic si detoxifiere, sa incercam sa iesim treptat, pentru a-i da timp organismului sa se reobisnuiasca cu proteinele si lipidele de origine animala. Aceasta trecere se face treptat, in cantitati limitate si folosind combinatiile alimentare corecte.
Tentatia este mare, dar si efectele unui eventual exces sunt la fel de mari : indigestii, pancreatite, crize biliare, gastroenterite.
Pentru unii mai pofticiosi este greu sa iasa din post si sa se abtina in continuare de la mancare. Pentru acestia, le recomand ca masa de Paste sa fie in primul rand insotita de multe salate de toate felurile.
Puneti in salata toate verdeturile posibile : salata verde, spanac, castraveti, marar, patrunjel, ridichi (cu tot cu frunze), ceapa si usturoi verde, leurda si untisor. Incercati sa asociati oul si branza cu ridichi, ceapa si usturoi verde si castraveti in loc de paine. Cu cat mai putina paine veti manca, cu atat mai bine !
In loc de maioneza, folositi un sos usor din iaurt, usturoi verde si castraveti.
Renuntati in a asocia friptura la cuptor cu cartofi. Copti, fierti, prajiti sau piure, indiferent de modul in care ei sunt gatiti, este cea mai proasta combinatie alimentara, daca ii alaturam fripturii. In schimb, uniti in farfurie friptura cu salata. Si nu uitati  : fara paine  :-) ! (am mai spus-o: painea este un aliment in sine si nu ar trebui combinat cu alte feluri de mancare in afara vegetalelor)
Ciorba este un moft national. Daca va uitati in meniurile "vecinilor" o sa gasiti 2-3 feluri de ciorba sau supa crema. Noi stim sa facem multe feluri si combinam ciorba cu multa paine, cu smantana si mai rau de atat, cu un al doilea fel, chiar si cu al treilea sau in cazul meselor sarbatoresti, cu mai multe feluri. Sfatul meu e sa considerati ciorba tot ca pe un meniu complet si nu ca pe felul I.
Apa nu se bea in timpul, inaintea sau imediat dupa masa. Asteptati cel putin o jumatate de ora pentru a bea apa dupa masa. In orice caz, renuntati la bauturile carbogazoase, indiferent ca ar fi apa sau sucuri etc. Nici asa zisele sucuri "naturale"gen nectar care contin conservanti indulcitori si arome nu sunt o fericita alegere.
Incercati sa beti cafeaua inainte de masa - ajuta la digestie si are efect de medicament.
De asemenea, fructele se vor consuma fie pe stomacul gol, fie la cateva ore dupa masa.
In goana dupa cumparaturile pentru Paste, dati o fuga si pe la magazinele naturiste si aprovizionati-va cu ceaiuri de papadie, armurariu, anghinare si cu silimarina. Ceaiurile si silimarina vor sustine, detoxifia si reface ficatul dupa aceasta perioada.
Si nu uitati de smoothie-urile verzi.
Masa de Paste este un prilej de reunire cu familia, de bucurie alaturi de cei dragi. Incercati sa spuneti o rugaciune de multumire inainte si dupa aceasta masa imparateasca.

 Acestea fiind spuse, va doresc Sarbatori Pascale fericite care sa va aduca lumina, liniste si pace in casa si in suflet ! Si nu in ultimul rand : HRANATATE !



miercuri, 4 aprilie 2012

Cauza bolilor

Probabil ca unii dintre voi stiu ca bolile fizice cu care ne confruntam pe parcursul vietii nu sunt altceva decat urmare a manifestarii emotiilor negative neeliberate la timp. Emotiile si sentimentele negative provoaca dezechilibre la nivel energetic care, in timp, iau forma dezechilibrelor la nivelul corpului fizic (boli).
Dar de ce este asa ?
Am avut ocazia sa particip si sa absolv un curs de reflexoterapie si presopunctura sustinut de domnul profesor Mircea Stefea - ANATECOR, in urma caruia mi-am elucidat mare parte dintre nelamuririle asupra cauzelor ce determina aparitia bolilor in corpul nostru fizic. Domnul profesor ne-a prezentat foarte frumos si pe intelesul tuturor teoria academicianului Eugen Macovschi (1906-1985), biochimist si biolog roman, care a studiat si publicat biostructura omului.
Conform acestei teorii, fiinta umana prezinta trei nivele : NOESIC, BIOSIC si FIZIC.
De asemenea, se considera si un al patrulea nivel - cel ENISIC.

NOESIC-structura este planul superior al fiintei. Se regaseste doar in anumite parti ale creierului, in mod special in scoarta cerebrala. Aici regasim gandirea, memoria, limbajul, reprezentarea. In acest plan apar fenomenele parapsihologice sau paranormale. Tot aici, se primesc si se transmit informatiile din planul ENISIC (enigmatic). Practic, functionam in Univers ca un releu, ca o antena, punctul de transmisie-receptie fiind regasit la nivel NOESIC. Astfel, toate gandurile noastre generate in acest nivel de constiinta pleaca mai departe in spatiul cosmic, in spatiul ENISIC, de unde primim raspunsul la acestea. Cu cat ne indepartam mai mult de planul ENISIC (relatia cu DUMNEZEU), se produc dezechilibre la nivelul NOESIC. Cu cat emitem mai multa gandire negativa, si actionam neconform cu legile universale, cu atat mai mult se produce aceasta indepartare de planul ENISIC.
Asa mi-am explicat legea atractiei : atragi tot ceea ce gandesti si intr-un sens si in altul. Cum facem insa sa ne mentinem echilibrul la acest nivel ? Trebuie sa respectam legile universului pe care le gasim enuntate peste tot si sintetizate sub forma celor 10 Porunci Biblice (se regasesc in vechiul testament, dar sunt explicate si descrise mai pe inteles in evangheliile din noul testament).
Orice gand sau actiune cu efect pozitiv anuleaza sau ajuta la anularea efectelor gandurilor sau actiunilor cu efect negativ.
O data instalat dezechilibrul in planul NOESIC, are loc iesirea din armonie si instalarea dezechilibrului in planul BIOSIC, planul mental. Incep sa fie afectate procesele psihice : vointa, motivatia, afectivitatea, atentia.   Este usor de recunoscut dezechilibrul in acest plan. Individul afectat ar vrea sa faca ceva, dar ii lipseste vointa sa duca la bun sfarsit; merge la servici, dar nu se simte motivat; zilele trec fara nici un rost; nu-i pasa de nimeni; nu se poate bucura de nimic si chiar daca ceva bun i se intampla, tot nemultumirea primeaza in starea sa. 
Pe fondul acestui dezechilibru apare stresul, teama, frica zilei de maine, depresia, insomnia, oboseala cronica. Individul se trezeste dimineata fara nici un chef, fara nici un plan. Chiar singur recunoaste : "Azi sunt lipsit de energie". 
Problema e ca nu e vorba doar de "azi" ci de o insiruire de zile ca "azi". Lipsa energiei sau blocajele energetice nerezolvate si mentinerea starii de nesanatate si de dezechilibru in planurile superioare ale fiintei, conduc la dezechilibru major pe plan FIZIC si astfel se instaleaza bolile.
Prin urmare, boala este o iesire din armonie, o manifestare a dezechilibrelor la nivel energetic, mental si spiritual. Medicina moderna trateaza bolile la nivel fizic prin medicamente, chirurgie sau alte metode de tratament alopat. Insa toate aceste tratamente se opresc aici si chiar daca aparent individul se vindeca, nu inseamna ca boala a fost vindecata si pe celelalte planuri ale fiintei. Practic, inabusim o raceala si ne alegem cu un astm si asa mai departe. Vindecarea bolii, in viziunea holistica, presupune in primul rand intrarea in armonie, redobandirea echilibrului pe toate planurile fiintei. Daca nu se actioneaza pe toate cele trei nivele, la nivelul ENISIC nu se primeste informatia de vindecare si atunci boala reapare. Iar, de fiecare data cand reapare boala este din ce in ce mai puternica, pana cand conduce la disparitia individului. Prin boala inteleg o stare, nu neaparat un diagnostic, pentru ca starea de boala poate sa se manifeste sub forma a diverse diagnostice.
Este bine sa nu se ajunga la manifestarea bolii in planul FIZIC si sa incepem tratamentul preventiv al bolii in planul BIOSIC. Se poate realiza o stare de echilibru foarte simplu, printr-un tratament eficient si vechi de cand lumea : prin iertarea celor ce ne-au gresit si obtinerea iertarii din partea celor carora le-am gresit si iertarea fata de propria-ti fiinta; prin iubire si daruire neconditionata. Sintagma : "what's in it for me? ( dar eu ce primesc in schimb?)" trebuie sa dispara din vocabular si din subconstient si sa uitam ca am invatat-o vreodata. Coroborat cu acest tratament, echilibrul pe plan FIZIC se mentine prin : nutritie corespunzatoare si ma refer aici la : hidratare, alimentatie corecta si respiratie constientizata; exercitii fizice; odihna suficienta. 
De asemenea, practicile energetice si vibratorii ne ajuta foarte mult in preventia bolilor, dar am sa ma rezum doar la a enunta cateva practici, urmand sa intru mai in amanuntul lor in alte articole : qi-gong, tai-chi, reflexoterapie, presopunctura, bioenergie, yoga, aromoterapie, meloterapie, reiki si altele.
Poate cel mai important tratament este rugaciunea spusa din suflet : rugaciunea de multumire spusa atat la inceputul zilei, pentru aceasta noua zi, cat si la sfarsitul zilei.
Din pacate, inca nu se constientizeaza existenta omului dincolo de corpul fizic pe care il vedem. Daca am accepta ca exista si ceea ce nu se vede, atunci ne-ar fi mult mai usor sa ne vindecam si sa ne recastigam echilibrul. 
Din fericire, din ce in ce mai multi oameni incep sa costientizeze. Din ce in ce mai multi oameni se intorc la origini. Medicina moderna incepe sa piarda teren in favoarea medicinei vibrationale si din ce in ce mai multi medici colaboreaza cu terapeuti si preoti sau devin ei insisi terapeuti.

Sunt multe de spus pe aceasta tema si voi continua cu siguranta si in alte articole. Parerea mea este ca TOTI trebuie sa constientizam si sa ne ingrijim de fiinta noastra in ansamblu, si atunci vom fi mai sanatosi si vindecati, practic ....... HRANATOSI !